Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η πόλη μου


Για μένα περισσότερο τύχη είναι, παρά ατυχία, που ζω στην Αθήνα. Αν και επισκέπτομαι το χωριό μου στις διακοπές, πανικοβάλλομαι στην ιδέα του να ζω για πάντα εκεί. Έχω συνηθίσει την ζωή στην πόλη, αν και πάλι δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την ηρεμία και την γαλήνη που σου προσφέρει η ζωή στο χωριό. Είναι διαφορετική, πιο κοντά στην πρωταρχική μας φύση, ίσως και καλύτερη για τον άνθρωπο.
Αθήνα λοιπόν... η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Γεμάτη με κόσμο, πολυκατοικίες, και ό,τι κατάστημα θέλεις, που είναι έτοιμο να σου παρέχει αμέσως αυτό που ζητάς. Με την τελευταία πρόταση, ίσως να μας έρχονται εικόνες υλισμού και απόκτησης πραγμάτων που θέλουμε χωρίς να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα για να τα βρούμε. Φυσικά, όμως, σ' αυτό δεν φταίει η πόλη.

Αν και πρωτεύουσα, δεν έχει πνιγεί κάθε πινελιά πράσινου. Ποιος μπορεί να απαρνηθεί την ανάγκη του για επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ακόμα και σήμερα; Γι΄αυτό, υπάρχουν μέρη όπου το βλέμμα σου μπορεί να ξεφύγει εντελώς από τη σύγχρονη κοινωνία και να θυμηθεί εικόνες παλιές, ξεχασμένες, που μοιάζουν να είναι από άλλη εποχή.

Επίσης, η Αθήνα έχει πολλά αξιοθέατα, νεοκλασικά κτήρια και μνημεία που θυμίζουν σε όλους τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και που δείχνουν τη συνέχειά του. Τα περισσότερα, βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. Γενικότερα, η συγκεκριμένη πλατεία είναι συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά περιστατικά στην νεότερη ελληνική ιστορία, και είναι συνήθως το σημείο συγκέντρωσης για διάφορες διαδηλώσεις.

Παλιά πλατεία Συντάγματος
Νέα πλατεία Συντάγματος

Στην Αθήνα, λειτουργεί επίσης ένα δημοκρατικό προγραμμα που λέγεται βουλή των εφήβων. Είναι πολή σημαντική καθώς οι έφηβοι, οι οποίοι είναι το μέλλον μιας χώρας, μπορούν να λένε ελεύθερα την γνώμη τους σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα και προβλήματα, να την υποστηρίζουν με επιχειρήματα και να ακούν, με την σειρά τους, τις γνώμες άλλων εφήβων για να μπορούν να τις συγκρίνουν και να σκεφτούν. Ακόμα, είναι κάτι που ενθαρρύνει τον θεσμό της δημοκρατίας, και βοηθάει στην διατήρησή του.
Ξεκίνησε το 1995 και κύριος σκοπός του είναι να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά, βοηθώντας τους να διαμορφώσουν συνείδηση υπεύθυνου πολίτη αλλά και να μυηθούν στις πρακτικές και τις δυσκολίες της Δημοκρατίας.

Η Αθήνα, εκτός από απλά σημερινή πρωτεύσουσα, ήταν και η γενέτειρα πολλών σημαντικών ανθρώπων που σημάδεψαν την ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου. Ο Περικλής, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και άνθρωποι που έφεραν σημαντικούς θεσμούς και ιδέες καινούριες για την επόχη τους, έζησαν στην Αθήνα. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία, έγιναν οι πρώτες ψηφοφορίες και δοξάστηκε η σοφία. Λένε ότι και η Αθηνά, η θεά της σοφίας και κόρη του Δία, έδωσε το όνομα της στην πόλη μας.
Το μόνο που θα ήθελα να αλλάξει στην Αθήνα, είναι ο αέρας της. Να υπάρχει λιγότερο καυσαέριο και περισσότερο πράσινο. Το δικαιούμαστε όλοι και, ποιός ξέρει, ίσως κάποτε να ξαναθύμισουμε την παλιά, καλή, αγαπημένη μας Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: