Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Ο Πολιτισμός της Αθήνας

Στην περιοχή που ζω, οι πολιτισμικές εκδηλώσεις είναι αρκετές. Ακριβώς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, στην Αθήνα έρχονται πολλοί καλλιτέχνες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Γι' αυτό και όσοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιες αξιοσημείωτες εκδηλώσεις, πιστεύω ότι δεν θα το μετανιώσουν.

Πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες, δίνουν παραστάσεις στο Ηρώδειο. Είναι γνωστό για τις εμφανίσεις πολλών σπουδαίων ανθρώπων, αλλά και για την ιστορία του. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ακρόπολη, χτισμένο από πολύ παλιά από τον Ηρώδη, προς τιμή της γυναίκας που αγαπούσε. Είναι μεγάλη τιμή και όνειρο κάθε καλλιτέχνη να εμφανιστεί εκεί για να παρουσιάσει κάτι, κάτω από την επιβλητικότητά του.

Βασιλικό Μπαλέτο Σουηδίας - Ηρώδειο - Σεπτέμβριος 2006


Επίσης ένα άλλο σημείο όπου πολλές παραστάσεις και, κυρίως συναυλίες, παίρνουν μέρος, είναι ο Λυκαβηττός. Είναι ένα ύψωμα, περίπου τόσο ψηλό όσο αυτό της Ακρόπολης, όπου συνήθως εμφανίζονται ροκ συγκροτήματα ή καλλιτέχνες. Στο Λυκαβηττό είχαν δώσει και την συναυλία τους οι πασίγνωστοι Scorpions, αλλά και πολλοί Έλληνες μουσικοί όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Ακόμα, είναι πολύ ευχάριστο ότι συχνά γίνονται διάφορες εκθέσεις στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Στην πιο πρόσφατη, υπήρχαν πολλές καρδιές, οι οποίες ήταν όλες το ίδιο σχήμα αλλά διαφορετικά ζωγραφισμένες και η καθεμιά μπορούσε να περάσει, έτσι, το δικό της μήνυμα! Αυτό είναι κάτι που είχε ξαναγίνει παλιότερα αλλά στην θέση των καρδιών, υπήρχαν αγελάδες, οι οποίες ήταν εξίσου όμορφες και επιπλέον χιουμοριστικές! Ποιός δεν θα ήθελε να περπατάει σε ένα τόσο ευχαριστο περιβάλλον, που ενισχύει την αίσθηση της τέχνης στην καθημερινότητά μας και μας υπενθυμίζει την ελευθερία έκφρασης και άποψης όλων μας;



Στα πλαίσια του προγράμματος "Cow Parade" το 2006

Εκτός από τους καλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τις καρδιές και τις αγελάδες τις Αθήνας, υπάρχουν κι άλλοι που έχουν ζήσει στην πόλη μας και έχουν διακριθεί για έργα τους.
Ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς, ο Κώστας Ταχτσής, έζησε και πέθανε στον Κολωνό το 1988. Το κορυφαίο έργο του και το πιο γνωστό του, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, είναι το μυθιστόρημα "Το τρίτο στεφάνι".

Επίσης, στον τομέα της τέχνης δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την αρχαία τέχνη της Αθήνας, που έχοντας ως σύμβολο τον Παρθενώνα, στέκεται "ακλόνητη"! Είναι σύμβολο της δημοκρατίας και της αρχαίας τελειότητας και σοφίας, και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες αλλά και καθημερινούς ανθρώπους.


Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός, λοιπόν, ότι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας μας, η τέχνη και ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν είναι επισκιασμένα από την ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά συνεχίζουν να είναι πάντα κομμάτι της ζωής μας. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουν να είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: