Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Ψηφιακή Ελλάδα

Είναι αλήθεια ότι, όπως λένε, η Ψηφιακή Ελλάδα είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μας το αποδεικνύει κάθε μέρα και εμείς οι ίδιοι το αποδεικνύουμε στους εαυτούς μας σε κάθε ευκαιρία που μας δίνετε. Η τεχνολογία, καλώς ή κακώς, είναι κυρίαρχη στην παραμικρή ασχολία μας.


Η ψηφιακή Ελλάδα ξεκίνησε δυναμικά με το να μας κάνει την, πολύπλοκή κατα τ' άλλα, ζωή μας, ευκολότερη. Αγγαρείες όπως το να αγοράσεις κάτι από ένα κατάστημα που βρίσκεται πολύ μακριά απ' το σπίτι ή την δουλειά σου, ή να πληρώσεις τον λογαριασμό τηλεφώνου, ηλεκτρικού και νερού αντικαταστάθηκαν με μεγάλη χαρά απ' όσους μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή με σύνδεση στο internet. Έτσι, αυτές οι αναγκαστικές μεν, καθόλου ευχάριστες καταστάσεις δε, ξαφνικά, έγιναν πολύ εύκολες ως προς την πραγματοποίησή τους, πολύ απλά, χωρίς να ανησυχούμε και να τριγυρίζουν στο μυαλό μας μαζί με όλες τις άλλες υποχρεώσεις μας.

Φυσικά, επειδή σε κάθε τι καλό προσπαθούμε να "εξαντλήσουμε" τις δυνατότητες του ή και να επωφελουθούμε και με άλλο τρόπο από αυτό, η τεχνολογία της Ψηφιακής Ελλάδας ήρθε να μας φανεί χρήσιμη στην διασκέδαση και στην επικοινωνία!
Πριν από μερικά χρόνια, αν κάποιος σκεφτόταν πως, μετά από λίγο καιρό, θα μπορούσε να παίζει ό,τι είδους παιχνίδι ήθελε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το έλεγε, όλοι θα τον κοιτούσαν περίεργα. Τώρα όμως, ακόμα και κλασικά παιχνίδια όπως το σκάκι ή το τάβλι, έχουν αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις με την ηλεκτρονική μορφή τους, αν και η αντίστοιχη γνήσια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χάσει την διαχρονική της αξία.
Με τον ίδιο τρόπο, το να μένεις στο Ναύπλιο, να γνωρίζεις και να επικοινωνείς τακτικά, αποκαλώντας στενό σου φίλο, κάποιον που μένει στην Αλεξάνδρεια της Μακεδονίας, πριν από μερικά χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο σε κάποιον. Και πως να μην του φαινόταν, αφού λαμβάνοντας υπόψη τα χιλιόμετρα που χώριζαν αυτούς τους δύο ανθρώπους, άφηνε αυτομάτως αυτή τη δήλωση μετέωρη. Στην σημερινή εποχή ωστόσο, αυτό είναι για πολλούς μία καθημερινή και αυτονόητη διαδικασία.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επικοινωνία με ανθρώπους που δεν ξέρεις στην πραγματικά σου ζωή, και που μπορεί άλλα να δηλώνουν πως είναι, και άλλα να είναι στην πραγματικότητα. Αν δεν παραβλέψουμε αυτό το σημαντικό βήμα, η ευκαιρία που μας δίνεται να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους είναι πάρα πολύ σημαντική. Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να διασκεδάσουμε αλλά και να μάθουμε πολλά πράγματα μέσα απ' αυτή την γνωριμία. Φυσικά, δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα και να το παρακάνουμε με τον υπολογιστή!
Εκτός από την διασκέδαση και την επικοινωνία, η παρουσία της Ψηφιακής Ελλάδας είναι εμφανής μέσα από το σχολείο, που το μάθημα της πληροφορικής είναι για το μέλλον μας ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς και από εκπαιδευτικά DVD που βλέπουμε κάποιες φορές στις ώρες του μαθήματος, προκειμένου, με την εικόνα, να συλλάβουμε αποτελεσματικότερα το μάθημα.


Στην δουλειά των γονιών μου αλλά και των περισσότερων ανθρώπων, η τεχνολογία είναι πολύ πιο αισθητή και είναι και κάτι το αναπόφευκτο, λόγω των fax, την απαραίτητη και πολύ σημαντική παρουσία του internet, και άλλων αυτοματισμών έτσι ώστε να γίνονται όλα γρηγορότερα, και να κερδίζουν χρόνο για να αφιερώσουν στην δουλειά τους.
Κάτι άλλο αξιοσημείωτο στο οποίο η Ψηφιακή Ελλάδα έχει βοηθήσει πάρα πολύ, είναι η αναζήτηση και η εύρεση πληροφοριών. Στο παρελθον, το να βρεις μια πληροφορία απαιτούσε αρκετό χρόνο καθότι έπρεπε να ψάξεις σε εγκυκλοπαίδειες, να επισκεφτείς κάποια βιβλιοθήκη ή να ρωτήσεις ανθρώπους που πιθανόν να ήξεραν. Γι' αυτό και παλιότερα, μια σχολική εργασία που ζητούσε να βρεις κάποια πληροφορία, ίσως εκτιμώνταν πιο πολύ απ' ότι σήμερα.
Στις μέρες μας, το μόνο που έχεις να κάνεις για να την βρεις, είναι να ξοδέψεις 10 λεπτά ψάχνοντάς την, και με λιγότερα από 7 κλικ του ποντικιού την έχεις εκτυπωμένη μπροστά σου, χωρίς να κουραστείς καθόλου, χάρη σε υπηρεσίες όπως το google.
Αυτή είναι η Ψηφιακή Ελλάδα λοιπόν, με το γρήγορο internet, την ηλεκτρονική διασκέδαση, την εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες, τις γνωριμίες, την αλλαγή μορφής στο σχολείο, στη δουλειά, στην εξυπηρέτηση και σε κάθε χώρο που βρισκόμαστε. Η Ψηφιακή Ελλάδα που συνεχώς εξελίσσεται, που έχει συνέχεια και κάτι άλλο να σου δείξει και που αγαπάμε!

1 σχόλιο:

Theogr ο κηπουρός είπε...

Συγχαρητήρια για το blog σου. Συνέχισε με το ίδιο κέφι.